woensdag 27 januari 2016

Taalcoaching met kwaliteit

Hoe ondersteun je vrijwillige taalcoaches? Met de e-learning van Het begint met taal!
De filmpjes en de tips helpen om met kwaliteit te werken.
Een mooi initiatief!

donderdag 21 januari 2016

Het begint met Taal

Vanmorgen begon mijn dag met een leraar Nederlands op de radio die zich inzette voor vernieuwing van zijn vakgebied. Hij begon in zijn brugklassen met een opdracht: "Stel je voor dat er geen taal is, hoe ziet de wereld er dan uit?" Liever zoiets dan spelling of grammatica, meende ik te begrijpen. Een leuke gedachte-oefening. Thuis hadden we het er even over. "Dat kan niet", was de gedachte. Maar daar kun je wel over doordenken. Waarom dan eigenlijk niet?

Later kreeg ik de nieuwsbrief "Het Begint met Taal". Boordevol initiatieven om te investeren in taal, in elkaar begrijpen.

Ik heb de woordenboekapp geïnstalleerd. Handig, bruikbaar en overzichtelijk. De Facebook-pagina geliked. Nu de rest nog, dit is nog maar het begin. Noteren om volgende week die filmpjes over e-learning te bekijken. Mooi dat er zoveel initiatieven zijn, mooi dat er zoveel bedacht en ontwikkeld wordt!

http://www.muiswerk.nl/po/primair-onderwijs/producten/overige-programmas/apps/woordenboek

https://www.facebook.com/hetbegintmettaal?ref=hl

woensdag 20 januari 2016

Zij maakt het verschil


Klop, klop!
Twee dames willen me spreken. De oudste valt meteen met de deur in huis. Haar metgezel met hoofddoek wil graag vrijwilligerswerk in de bibliotheek doen. Ze heeft dat kenbaar gemaakt via de vrijwilligersvacaturebank. Na een gesprek met een medewerker werden haar gegevens doorgespeeld naar de bibliotheek, zo kwamen die bij mij terecht. Ik heb haar uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, maar wachtte nog op een reactie.
Intussen waren ze al weer bij de vrijwilligersvacaturebank geweest en daar waren ze erg teleurgesteld vandaan gekomen. De bibliotheek wil niet alleen zelf een kennismakingsgesprek voeren met elke kandidaat, maar hanteert ook nog eens een wachtlijst! En haar metgezel wil graag aan de slag, zodat ze haar Nederlands kan oefenen! En wel zo gauw mogelijk. Dat begrijp ik toch wel...?!

Natuurlijk heb ik daar begrip voor. Maar ik wil toch zelf weten wat ze kan en hoe goed ze zich kan uitdrukken. Kan ze meedraaien in een bibliotheekteam?
Een afspraak maken lukt nog voor diezelfde middag.

Het gesprek leert me al snel dat er een dame tegenover me zit, die weet wat ze wil. Ze heeft in Syrië al een jaar medicijnen gestudeerd. Anderhalf jaar geleden kwam ze in Nederland en pas acht maanden heeft Nederlandse les. Maar ze kan zich goed verstaanbaar maken en ze weet wat ze wil: de Nederlandse taal zo snel mogelijk machtig worden en dan haar studie weer oppakken. Ze wil verder in haar vakgebied en in haar nieuwe omgeving een bestaan opbouwen. Ze wil daarvoor naast school in contact komen met mensen, oefenen met de taal, praten, praten en nog eens praten. Dat kan toch in de bibliotheek?

Jazeker, dat kan. Maar in dit geval kom je op een wachtlijst en het kan lang duren voor je gevraagd wordt om in een bibliotheekteam mee te draaien. Ik ga jou op die wachtlijst zetten, maar kan je geen direct vervolg garanderen.

Maar wat misschien wel kan? De bibliotheek wil starten met een taalcafé. Lijkt je dat wat? Haar volmondig ja is voor mij aanleiding om mijn netwerk aan te spreken, mijn contacten hierin te betrekken en plannen om te zetten in directe actie, gericht op de start van een taalcafé in Bibliotheek Hardenberg op woensdagmorgen.
Zij was het zetje dat op het goede moment tot een vervolg leidde.

De eerste keer zaten we met vier mensen. Ik denk dat dit volgende week minstens het dubbele is. Met iemand die zo het verschil weet te maken en de energie die dat met zich meebrengt, zijn er ineens veel meer mensen die zich daar sterk voor in willen zetten!

Lees meer over het Taalcafé