vrijdag 3 februari 2017

Digitaal meedoen - Cursus Klik & Tik deel 4: Zoeken, vinden en beoordelen

Hoe zoek je op internet? Een goede zoekopdracht is van groot belang. Een aantal tips en trucs om sneller, handiger en beter te zoeken.

En wat kunnen we zeggen over het beoordelen van de gevonden informatie?



We hebben ook nog goed gekeken naar het programma Klik & Tik. Je logt in met je inloggegevens op oefenen.nl en daar vind je het cursusprogramma. Daar kun je beredeneerd van afwijken, maar als je basisvaardigheden wilt opdoen en verbreden, is de vuistregel dat je begint bij deel 1 en de onderdelen die je daar vindt, volgens de gepresenteerde volgorde langsloopt. Natuurlijk kun je elke keer ook weer teruggrijpen op eerdere filmpjes en oefeningen. Maar als je deze volgorde zoveel mogelijk vasthoudt, heb je de minste kans dat je verdwaalt in de cursus.
Het werkboek is er vooral voor herhaling en verdieping. Herhaling in de vorm van nalezen wat je eerder al in filmpjes en oefeningen gezien hebt.
Er zit ook uitleg over het toetsenbord in en een woorden- en pictogrammenlijst. Dat kan handig zijn als extra uitleg en/of naslag.
Er zit ook verdieping in het werkboek met extra oefeningen die verder gaan dan het online programma. Dingen net iets meer uitdiepen (een tekst in Word), op (het echte) internet aan de slag gaan met een specifieke toepassing, dat kun je ook in het werkboek vinden. Een stimulans om nog meer uit de cursus te halen.

Bij de inventarisatie van de voortgang kunnen we stellen dat de probleemlijst langer wordt, maar er zijn wat taaie dingen, waar we nog niet altijd goed de vinger op kunnen leggen.
 1. Site veilig internet, gaf melding onveilig.
2. Antwoorden niet altijd in kunnen vullen.
3. Filmpje geeft aan video is prive ,leerroute 2 ,oefening 2 ,oefenen.nl.
4. Oefening 11,klik 1. Filmpje aan het eind geluid valt weg.

Vandaag heb ik op mijn iPad naar 3 en 4 gekeken. In Safari en de Google-app werkten de filmpjes niet.
In Google Chrome wel.

Tijdens de bijeenkomst keek ik mee met een deelnemer. Zij opende in Safari een filmpje/oefening die wel opende, maar in een ander tabblad. Daarom leek het of er niets gebeurde, maar dat was dus wel het geval. Alleen op een andere plek en niet direct zichtbaar op het scherm.
Vandaag wilde ik kijken of ik dat ook doen, zodat ik er hier en in de volgende bijeenkomst nog eens op zou kunnen wijzen. Echter, het lukte me niet om dat op mijn iPad voor elkaar te krijgen.



Bij de slides:
4. Je kunt op internet via bijvoorbeeld http://www.wordle.net/create een afbeelding maken van een tekst. De meestgebruikte woorden worden groter en het wordt een kleurig plaatje, dat je op verschillende manieren kan vormgeven.
Dit is op basis van een reactie van enkelen. Leuk dat het woord Informatie er uit springt.

11. Een goede zoekopdracht
Met Google krijg je soms wel miljoenen zoekresultaten. Hoe vind je daarin wat je zoekt? Beter is om je zoekopdracht zo te verfijnen dat je zo weinig mogelijk resultaten krijgt. Dan is de kans dat je vindt wat je zoekt veel groter.
Zorg voor een goed trefwoord of een goede combinatie van trefwoorden, waarmee je irrelevante resultaten van tevoren al uitsluit
Voorbeeld:
De trefwoorden ‘politie’ en ‘overlast’ zitten niet in de formulering van het onderwerp. Ze geven een specifieke richting en waarschijnlijk ook betere resultaten dan wanneer je op trefwoorden als ‘rommel’, ‘lawaai’, ‘klagen’ en ‘jongeren’ gaat zoeken.

12. Zet je zoekopdracht tussen aanhalingstekens
Electrische fiets: 2.200.000 resultaten

13. Bij ‘Electrische fiets” houd je minder dan de helft over. De losse termen electrische (bijv. bij auto’s) en fiets sluit je door de aanhalingstekens uit.

14. Stel je zoekt naar de betekenis van de naam rusland. Je typt die term in. Dat levert je bijna 22 en een half miljoen resultaten op. Veel leesplezier!

15. Als je bedenkt dat de informatie die je zoekt waarschijnlijk de zinsnede “de naam rusland” zullen bevatten (tussen aanhalingstekens, het moet om de exacte complete formulering van die woorden achter elkaar in die combinatie gaan), krijg je een veel kleiner en veel beter toegesneden resultaat. Je hebt er veel meer aan!

16. Een goede zoekopdracht, bullet 3:
Plaats een min-teken voor een woord dat je niet wilt vinden, bijvoorbeeld –noten
Voorbeeld: Vruchten: meer dan vijf miljoen resultaten

17. Zet je achter vruchten –appel (je wilt dus alles over vruchten, maar niet over de appel, dan houd je veel minder resultaten over (nog geen 750.000). Nog meer dan genoeg, maar kwalitatief beter omdat ze beter passen bij je zoekvraag.

18. Stel een vraag aan Google
Let op: de microfoon is niet goed in beeld in dit filmpje. NB: In Internet Explorer en Edge is de microfoon niet voorradig.

19. Voeg een jaartal toe voor specifieke resultaten
Voorbeeld: (Mark) Rutte geeft bijna vijf miljoen resultaten

20. Als je 2010 toevoegt, krijg je veel minder, maar wel veel gerichter op de gebeurtenissen in dat jaar (kabinet Rutte 1)

21. Klik niet gelijk op de het bovenste resultaat, zoekresultaten in een kader zijn altijd gesponsorde links en niet automatisch het meest relevant
Voorbeeld: keukenmachine

22. Pas het twaalfde resultaat geeft handige tips om aan te denken als je een keukenmachine wilt kopen van de consumentenbond.

23. Wisselkoersen
Ga je op vakantie naar Amerika en ben je benieuwd naar de wisselkoers? Zoek in Google op ‘1 dollar euro’. Je ziet gelijk hoeveel euro een dollar waard is.

24. Rekenen
Je kunt Google ook gebruiken voor het uitrekenen van iets.
Typ ‘rekenmachine’ in Google en er verschijnt een rekenmachine.

25. Typ een som in en je krijgt gelijk de uitkomst

26. De volgende twee tips krijgt u er bij (niet genoemd in NTR-lijstje):
Zoeken naar de term kattenvoeding levert ruim 120.000 resultaten op

27. Zoek je op katten~voeding, dan zoek je breder. Je krijgt alle synoniemen van voeding (voedsel, eten, voer) er bij.
Dan krijg je meer dan 400.000 resultaten.
Niet dat meer op zichzelf beter is, maar je krijgt dan dus ook resultaten waar je niet specifiek (denk aan het formuleren van zoektermen) naar gezocht hebt.

28. Filmpjes zeggen soms meer dan tekst. Als je uitleg zoekt over een recept of apparaat is het soms handiger om op YouTube te zoeken. Je vindt daar veel zogenaamde tutorials of howto’s waarin dingen worden gedemonstreerd.
Uitleg over veters strikken: https://youtu.be/lvt1vsFsjnY  

29. Pak dit boekje er eens bij uit de bibliotheek. Handig en overzichtelijk

30. Nog een stap verder, gericht op studenten die gericht kwaliteitsonderzoek (ook op internet) moeten doen.
Link werkt niet in de NTR-academie naar Ewoud Sanders

31. Is dit waar?

32. Informatie over De Speld

34. Kwaliteit website: is de informatie netjes onderbouwd? Is de site netjes onderhouden? Zitten er geen spelfouten in de tekst?
Oorsprong: wie is de maker? Voor welke organisatie is deze werkzaam? Wat is de achtergrond van de maker?
Doel: wat zijn de belangen, motieven en de doelgroep van de maker?
Actualiteit: publicatiedatum. Is er inmiddels al een nieuwere variant?
Kwantiteit: journalistiek uitgangspunt 1 bron = geen bron, dus zoek altijd meerdere verschillende bronnen.

Geen opmerkingen: