Wat doen we met Web 2.0? Of beter gezegd: wat doet web 2.0 met ons?
Frank Jansen schrijft een helder artikel over web 2.0 op zijn weblog: frankwatching.com.
Al is dit artikel al een paar jaar oud, het is nog zeer actueel. Goed verwoord, een aantal zaken en aspecten helder op een rij gezet.
Een zegen of een vloek? Allebei of geen van beide. De toegenomen mogelijkheden zijn prachtig, meer contact all over the world, meer contact tussen heel verschillende mensen, de techniek staat voor niets. Maar ook: middelmatigheid (of nog minder) verdringt kwaliteit.
Je moet wat te vertellen hebben, een kader daarbij is belangrijk. Maar niet autoritair, geen eenrichtingsverkeer. Kortom, gebruik een weblog. Dat is een boodschap die ik van Frank meeneem.
Daar kunnen we als bibliotheek wat van leren. Geen website waar wij onze openingstijden op zetten, maar een weblog maken waar we onze kennis delen en waar we door een doordachte redactie kwaliteit inbrengen voor onze bibliotheek-leden.
RSS is een hulpmiddel dat we kunnen gebruiken. De gepersonaliseerde rss-feeds die we met behulp van een zoekactie in de aquabrowser kunnen maken en gebruiken - onze bibliotheekgebruikers dus ook - is een interessante ontwikkeling.
Er is dus zeker van alles te beleven op het web 2.0 voor bibliotheken. We gaan er mee aan de slag, dat willen we en dat moeten we. We moeten onszelf opnieuw uitvinden, maar dan digitaal.
1 opmerking:
mooi dat je de uitdaging aanneemt!
ik mag dan graag reageren met een citaat: "It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the ones most responsive to change"
Een reactie posten