zondag 4 mei 2008

Displayen


De bibliotheek opnieuw uitvinden. Digitaal, maar misschien net zo nodig ook fysiek.

De laatste weken bezig geweest met het winkelconcept en met name het onderdeel displayen. Wat kunnen we op dat gebied nog veel leren en ontdekken.

We stellen onze materialen niet zo op als hier getoond. We hebben een eigen (bibliotheek)systematiek, die vooral voor onszelf handig is. Wat de klant er van vindt, is een overweging die niet op de eerste plaats leidend is. Het resultaat zal zijn dat onze bibliotheek-opstelling door veel klanten in dezelfde categorie zal vallen als hierboven. Het wordt zoeken naar iets interessants - en alleen de doorgewinterde zoekfanaten likken hun vingers hier bij af.

Ons richten op de behoeften en de interesses van de klant - en dus pas in een veel later stadium op actualiteit. Een boekhandel kan hele stapels van een boek neerleggen, dat vinden klanten prettiger, dan komen er geen lege plekken op tafel. Wat doen we daar als bibliotheek mee? Ik vond een aardige suggestie op een foto uit de Public Library in Montery (Californie).
Stapels boeken, niet al te keurig gerangschikt. We maken er in bibliotheekland al gauw een tentoonstelling van. Als een klant dan een boek pakt, is er een lege plek. Is dit wel om mee te nemen? Als die vraag opkomt, is het al te laat. We moeten verleiden om mee te nemen, als het ware aandringen. Als er een boek weg is uit deze opstelling, wordt die niet meteen node gemist. Ik ben ervan overtuigd dat we door hier meer en goede aandacht aan te geven, de klanten meer naar huis kunnen laten nemen en de uitleencijfers zullen groeien.

4 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

Wat een boeiende vergelijking leg je! De bibliotheek als tentoonstelling en de twijfel ofje het boek wel mag lenen, slaat toe.

Bedoel je trouwens het winkelconcept zoals Bibliotheek Almere dat ook hanteert?

De foto's van deze post (en van deze post alleen) komen bij mij niet door. Heb nog een geswitcht tussen Firefox en IE maar ook in IE zie ik ze niet verschijnen. Zie jij ze bij jou zelf wel op het scherm?

Steenbreek zei

Het lijkt mij heel goed om daar mee bezig te zijn. Het is inderdaad vaak zo dat de opstelling voor het personeel heel handig is, maar dat het publiek het niet kan vinden.
Al die studieboeken die soms niet de kast uitkomen, en als je het dan even anders neerzet, in één keer meegenomen worden!
Jammer dat ik geen plaatjes zie!
Maar wij (Dinkelland) komen op 20 mei even kijken hoe jullie in Hardenberg de klanten 'verleiden'!

Jan te Bokkel zei

Hoi Marina en Steenbreek,

Bij het publiceren had ik een link gelegd met de foto's op flickr, maar ik kreeg ook een vierkantje met een kruisje te zien. Als ik er op doorklikte, kreeg ik wel de foto te zien.
Ik hoopte dat dit vanzelf misschien opgelost zou worden na enige tijd, maar had daar niet al te veel vertrouwen in... terecht naar nu blijkt.

Ik heb nu de foto's eerst opgeslagen op mijn pc, daarna weer geupload naar mijn blog en nu zijn ze wel te zien.

In Hardenberg wordt op dit moment druk geexperimenteerd met displaytafels. Ik ben er dinsdag niet, maar wens jullie veel plezier bij het bezoeken van de mooie Hardenbergse bieb!

groet,

Hardaja

eworm zei

Hoi Hardaja,

Ik zie dat je mijn foto hebt gebruikt bij je blog. Dat is niet erg, het is een hele mooie foto ;-), maar het is wel netjes dat je er mijn naam en een link naar de originele foto bijzet. En dat is ook verplicht volgens de Creative commons licentie.