vrijdag 11 maart 2016

Opmars e-books, waar gaat dat naar toe?

Vanmorgen vertelde Chrisjan van Marissing, eigenaar van Boekhandel Praamstra in Deventer tijdens het Groot Nationaal Boekenweekontbijt dat 2015 een omslagjaar was. Het fysieke boek heeft het jaren moeilijk gehad, het gaat echter weer wat beter. Er zijn positieve ontwikkelingen in de branche qua verkoopcijfers en boekhandels te melden.
Goed nieuws!
Een ander bericht. Onderzoek wijst uit: het mediagebruik digitaliseert verder.

Een paar maanden geleden benaderde Annik Delissen, een student van de Vertaalacademie Maastricht me met een vragenlijst. Ze had gekozen voor een minor over 'de populariteit van het e-boek ten opzichte van het gewone boek'.
Het is leuk om te lezen hoe ze door beperkt aantal mensen met diverse achtergrond te benaderen, in staat is om een beeld te schetsen over het e-boek. De verwachtingen en wat er wel en niet uitgekomen is en hoe we naar de toekomst kunnen kijken.

In de bibliotheek zijn we inmiddels wel gewend aan het uitlenen van de ebooks. Maar er zitten nog wel wat ongemakkelijke kanten aan. Alleen Van Swelmen weet wel kernachtig en humoristisch raad met het dilemma waar veel bibliotheekmedewerkers zich voor geplaatst zien, andere bibliotheken hebben die keuze nog niet gemaakt.
Zij blijven open. Hun medewerkers helpen tijdens ebooks-spreekuren klanten die vastlopen in de procedure voor het vullen van hun ereader met ebooks. Dan is een fysiek boek uitlenen toch gemakkelijker!

Het is leuk om te lezen hoe Annik Delissen daaromheen nog een aantal elementen noemt die op dit gebied spelen. Het is goed om te weten wat er speelt. Zeker als we in gesprek zijn met onze bibliotheekklanten. De focus ligt al snel op het uitlenen van ebooks en hoe we dat in de bibliotheeksector geregeld hebben. Maar er zijn meer aspecten die een rol spelen.
Niet dat ik verwacht dat hiermee alles afrondend en overtuigend in beeld gebracht is, maar ik waardeer het dat Annik in een kort project tot dit resultaat gekomen is. Annik bedankt!









































Het complete artikel van Annik Delissen: Kinderziektes van e-boeken hardnekkiger dan verwacht

Geen opmerkingen: