vrijdag 17 april 2020

Digitale uitdaging 4 - Podcast luisteren


Vooraf

In de begeleiding rond Klik & Tik merk ik regelmatig hoe groot de stap kan zijn om vanuit het geleerde de overgang te maken naar de praktijk. Met het lesmateriaal is niets mis, de filmpjes en oefeningen laten goed zien hoe bepaalde dingen werken. Je doet al klikkend en tikkend kennis en ervaring op. Je gaat iets meer begrijpen van de manier van werken op computer, tablet of smartphone. En hoe het werkt op internet. En je bouwt aan je digitaal inzicht en zelfvertrouwen.
Maar wat kan het lastig zijn om dan de vertaling te maken naar de praktijk. Dan is er ineens geen sprake meer van een geleide omgeving waar je stap voor stap naar een bepaald resultaat toe werkt. Dan moet je die stappen zelf zetten en kan het net even anders zijn dan wat je verwacht had. En het zit vaak in details! Soms bepaalt een muisklik (te vroeg of te laat) of je krijgt wat je hebben wilde of dat je de weg helemaal kwijt bent. De hemel of de hel.
Het werkboek bij de Klik & Tik-cursussen biedt hier wel handvatten voor. Je kunt daar opdrachten vinden om het geleerde in praktijk te brengen. Mijn indruk is dat het niet altijd lukt om zelf de koppeling te leggen tussen online werken en het boek zinvol inzetten. En dat er genoeg redenen zijn om meer en gerichter praktijkoefeningen in te kunnen zetten. Het liefst passend bij het gebied waar een cursist zich in wil bekwamen.

In de begeleidingsbijeenkomsten komen eigenlijk altijd wel praktijkvoorbeelden naar voren die voor meer mensen interessant zijn. Die delen we dan.
De laatste weken kwamen er ook algemene praktijkvoorbeelden naar voren die ik meteen wilde inzetten:

Podcast luisteren

Nu richt ik me weer wat meer op de concrete lesstof van ‘Klik & Tik. Het internet op’ en daarbij passende opdrachten. Met deze keer als onderwerp: podcast luisteren.

  • Kun je website vinden over podcast luisteren die in de cursus getoond wordt?
  • Welke podcast (of welke rubrieken) spreken je aan?
  • Heb je belangstelling voor de nieuwsbrief? Abonneer je dan direct.
  • Hoe ga je een podcast beluisteren? Zet je een app op je tablet of smartphone?
  • Zoek deze podcast over koffie: "Het verhaal van koffie. Of hoe een klein plantje uit de Hortus de start kon zijn van een miljoenenindrustrie: de wereldwijde koffiehandel uit Zuid-Amerika"
    Kun je hem vinden? Wat vind je van dit verhaal van net geen 20 minuten?
  • Heb je tips voor anderen over een leuke, interessante podcast die je hebt gevonden? Of heb je verzamelplaatsen met podcasts gevonden die je wilt delen?

Geen opmerkingen: