vrijdag 15 mei 2020

Duurzaam cursusaanbod


Veel bibliotheken (en niet alleen daar!) hebben de laatste tijd verrassende en prachtige activiteiten ontplooid om mensen op andere manieren van dienst te zijn. Daar zitten mooie initiatieven bij, bijvoorbeeld voor kwetsbare gezinnen. Het zou mooi zijn als we een aantal daarvan ook na de corona-crisis kunnen blijven aanbieden.

Het gemis van persoonlijk contact en een luisterend oor deed zich deze maanden sterk voelen. Juist dat gemis laat je ervaren wat dat betekent en hoe belangrijk het is dat dit zo spoedig mogelijk weer mogelijk moet zijn. Het belang van elkaar ontmoeten, een gesprek kunnen voeren, iemand die luistert naar wat je zegt. Ik heb dat onder andere in Klik&Tik-bijeenkomsten vaak gemerkt: je verhaal kunnen doen in een groep die met aandacht naar je luistert kan het zelfvertrouwen een positieve impuls geven en geeft soms vleugels om je dingen eigen te maken waar je eerst geen zin in had en waarvan je de noodzaak niet zag. Daarbij is het wel van belang dat je als groep (en begeleider) oog en oor blijft houden voor verschillen tussen mensen en hun behoeftes. Je moet dus goed kunnen differentiëren: mensen, situaties, apparatuur, wensen en leerbehoeftes zijn zo verschillend, daar moet wel voldoende adequaat op ingespeeld worden.

De veelheid aan nieuw cursusmateriaal dat de afgelopen weken opdook en vanachter slot-en-grendel (lees: vanachter licenties) werd opengesteld, biedt veel mogelijkheden om mensen in de toekomst nog veel meer gericht en persoonlijk te begeleiden dan we al deden op hun leer- en ontwikkelpad. Ik hoop dat het meeste blijft en ingezet kan worden, juist om die verschillen tussen mensen te kunnen behappen.
Een van de voorbeelden van nieuwe mogelijkheden is het aanbod van
Skillstown – kijk bij de tegel Meer leren.

Maar er zijn ineens ook veel meer aanbieders, er zijn veel partijen die hierin meedoen. De gemeente Hardenberg is een samenwerking met RegioOpleiders aangegaan en wil een groep mensen ondersteunen met een mooi aanbod. Prachtig! En daar is niets op af te dingen. Maar mag ik daar wel aan toevoegen: kan er misschien nog wat bij?

Zouden we kunnen erkennen dat in het leven van velen, misschien wel van iedereen vroeg of laat een crisis de kop kan opsteken? Een burn-out, ontslag, een faillissement, het zijn een paar voorbeelden van zaken die ons mensen kunnen gebeuren en die een noodzakelijke koerswijziging met zich mee brengen. Het grote verschil met de tijd van nu is dat deze persoonlijke crisissen meer door de tijd heen en individueler zijn. Schaamte kan daarbij ook nog een rol spelen. Daardoor zijn deze wel permanent aanwezig, maar veel minder zichtbaar. Maar niet minder heftig.
Als we dat erkennen is het zaak om meer duurzaam een aanbod te presenteren waar mensen gebruik van kunnen maken op het moment dat ze dat nodig hebben.
Bouw daarom (verder) aan een plek waar je belangeloos naar toe kunt om te kijken of je weer wat zaken op de rails kunt krijgen. Door een gesprek aan te gaan en te kijken of je met een cursus aan nieuwe perspectieven kunt werken. Waar je altijd terecht kunt. Waar je vertrouwen in hebt. Dat zou een bibliotheek kunnen zijn.

Maar daar mag nog wel hard aan gewerkt worden. De kwetsbaren in deze samenleving weten hun weg niet te vinden in de strijd om de aandachtsconcurrentie, weten hun belangen minder goed te behartigen, komen er niet uit en haken af. Maken we het helder en overzichtelijk voor hen of laten we ze zelf hun weg zoeken in een woud van aanbod en blijven we ons daarbij zorgen maken om de afhakers die zichzelf het liefst onzichtbaar maken?
Alleen echte samenwerking kan ons redden. Dus niet over elkaar heen buitelende organisaties die allemaal iets doen (en ondertussen hun eigen belang nog steeds goed weten te behartigen), maar met echte aandacht en zorg een werk- en ontmoetingsplaats creëren waar mensen de gelegenheid krijgen en houden om in een open, ongedwongen sfeer elkaar te ontmoeten. Daarbij staat me voor ogen de manier die levende studiekringen vinden om met elkaar om te gaan. Met ruimte en respect voor elkaar, geen (verborgen) agenda, gewoon plezier en ontmoeting vooropstellen. En graag wat verdieping in de vorm van kennisoverdracht, informatie- en meningsuitwisseling, in allerlei vormen. Hoe krachtig dat kan werken is min of meer ongekend.

Dus:
  • Laten we het toegenomen aanbod aan (digitale) cursusmogelijkheden vasthouden en uitbouwen
  • Besteed blijvend veel aandacht aan een plein (fysiek en digitaal), waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar tijd willen en kunnen doorbrengen
  • Besteed bijvend veel aandacht aan egoloze dienstverlening (niet het belang van welke organisatie of hulpverlener dan ook), maar het belang van de persoon die (misschien wel) hulp nodig heeft dient voorop te staan
  • Besteed blijvend veel aandacht aan de processen die plaatsvinden tussen mensen en bied daarin ongedwongen relevante mogelijkheden aan op het moment dat je verwacht dat de ontvanger daar iets mee kan en wil
  • Besteed blijvend veel aandacht aan menselijke begeleiders die een rol kunnen en willen spelen in de hierboven genoemde processen in de vorm van opleiding (op dezelfde manier als hierboven beschreven) en ervaring opdoen in de praktijk

donderdag 14 mei 2020

Podcast luisteren - Bespreking digitale uitdaging 4

De website die in de cursus behandeld wordt, kan een uitdaging zijn. Als je regelmatig met een browser en zoekmachine werkt, zal het misschien wel gemakkelijk zijn.


Op deze site vind je veel podcasts in diverse rubrieken. Om lekker verder te ontdekken en uit te proberen.

De mogelijkheid van aanmelden voor een nieuwsbrief vind je helemaal onderaan de pagina:


Als je 'Hortus, koffie, podcast' intypt in je zoekmachine, kom je vast uit bij de podcast over koffie op de website van de Hortus in Amsterdam:

Maar via de rubriek Podplanten van Podcastluisteren kom je er natuurlijk ook:


Veel luisterplezier!



vrijdag 1 mei 2020

Digitale uitdagingen genoeg


Mevrouw heeft een iPad. Die heeft een update gehad en ‘alles is nu in de war’. Ze kan niet meer op de vertrouwde manier e-mailen en als ze de app voor internetbankieren aanklikt, komt er een melding dat deze niet meer ondersteund wordt en dat ze moet updaten. Maar dat is nu juist gebeurd en toen was deze ellende het gevolg. En nu moet ze een scanner gebruiken maar dat heeft ze nog nooit gedaan, dat was nooit eerder nodig. Waarom dan nu wel? En dat icoontje van de bank ziet er heel anders uit dan eerder. En ze komt er niet in, ze kan niet meer op haar rekening kijken.

Mevrouw is tachtig. Haar zoon woont op afstand en kan niet even langskomen. Ze heeft deze iPad al een paar jaar en onze eerste kennismaking kan ik me nog goed herinneren: ze durfde de iPad niet uit de doos te halen zonder een ‘deskundige’ die naast haar zat. Toen leek de mogelijkheid om te kunnen e-mailen nog lichtjaren ver weg, maar op een prachtig moment (enkele jaren geleden) kreeg ik een mailtje van haar. Kortom, ze had toch haar schreden gezet op het digitale pad, maar van harte? Nee hoor! En over dat laatste kan ze boeiend vertellen!

Ze vertelt ook dat ze contact heeft gehad met de bank. Ze had een mijnheer aan de telefoon die haar wel even zou helpen.
“Wilt u internetbankieren of via de app?”
“Dan moet u me eerst vertellen wat dat is. Ik weet niet wat u bedoelt met die termen.”
“Als u me even uit laat praten, dan zal ik het allemaal uitleggen.”
“Nee, als u woorden gebruikt die ik niet begrijp, dan kan ik het niet volgen. Dan komt dit echt niet goed.”
Een paar dagen later belt iemand aan. Een bosje bloemen voor mevrouw. Van de bank. Met een kaartje: “Bedankt voor het fijne gesprek”.

De situatie nu:
  • Mevrouw is beduusd en onzeker: heb ik niet te veel en te hoog van de toren geblazen, ik was niet aardig…
  • De bank: weer een tevreden klant
  • Internetbankieren: onveranderd onmogelijk

“Much Ado About Nothing” is al eeuwen geleden geschreven door William Shakespeare. Blijkbaar nog steeds actueel. Maar dat was een klucht.

Koppeling theorie – praktijk


Ik heb hier enkele digitale uitdagingen besproken. Recent is er aan het cursusmateriaal van Klik & Tik. Het internet op een set werkbladen toegevoegd. Dat kan door begeleiders naar hartenlust ingezet worden om mensen de vertaling te laten maken van theorie (in filmpjes kijken hoe het werkt, in oefeningen laten zien dat je het principe begrijpt) naar praktijk.

Een goede coach/begeleider/docent zal deze werkbladen op een passende manier in kunnen zetten. Soms kun je ze direct gebruiken. Soms is het beter om ze te vertalen in een meer concrete opdracht – zodat je de kans verkleint dat de cursist verdwaalt in de vragen en keuze-mogelijkheden van deze werkbladen. En als je dan de vertaling weet te maken naar terreinen waar de cursist interesse in heeft, vergroot dat de kans op succes.
En misschien kun je ze ook gebruiken om bij een praktijksituatie te beginnen waar een cursist mee te maken heeft en daarna pas de theorie aan te bieden. Allemaal afhankelijk van de interactie en de kwaliteit van de begeleiding.
Fijn dat deze set er is, een onuitputtelijke bron en een belangrijk element in het welslagen van het proces dat je met elkaar kunt doorlopen. Te vinden in het Volgsysteem van Oefenen.nl onder extra materiaal bij de cursus Klik & Tik. Het internet op.

En als we het nu toch over digitale uitdagingen hebben? De film I, Daniel Blake wordt vanavond laat uitgezonden op NPO 2. Kijken!



woensdag 29 april 2020

Boodschappen aan huis – bespreking digitale uitdaging 3


Voor deze uitdaging is er enorm veel informatie te vinden op de website van SeniorWeb. En dat is voor een groot deel te danken aan deze tijd. Het laten bezorgen van boodschappen kan voor velen een uitkomst zijn om zo min mogelijk risico op besmetting te lopen.

Boodschappen doen via internet
Zo werkt het, met een aantal verwijzingen naar belangrijke winkelketens



Vooraf behoefte aan vergelijkend onderzoek op prijs? Kijk dan eens op:



Senioren doen moeiteloos boodschappen via internet
Het lukt heel veel mensen moeiteloos! Voor diegenen die er vragen of opmerkingen over hebben of er in vastlopen: word alsjeblieft niet moedeloos! Maar bel eens (gratis) naar 0800-0506 en doe uw verhaal. Dit kan ’s morgens, tussen 9.00 en 12.00 uur (en de eerste helft is het nog rustig, dan hebt u minder kans op wachttijd).

Zelfscannen in winkels
Niet laten bezorgen, toch zelf naar de winkel? De handscanner bespaart u tijd en handelingen.


vrijdag 17 april 2020

Digitale uitdaging 4 - Podcast luisteren


Vooraf

In de begeleiding rond Klik & Tik merk ik regelmatig hoe groot de stap kan zijn om vanuit het geleerde de overgang te maken naar de praktijk. Met het lesmateriaal is niets mis, de filmpjes en oefeningen laten goed zien hoe bepaalde dingen werken. Je doet al klikkend en tikkend kennis en ervaring op. Je gaat iets meer begrijpen van de manier van werken op computer, tablet of smartphone. En hoe het werkt op internet. En je bouwt aan je digitaal inzicht en zelfvertrouwen.
Maar wat kan het lastig zijn om dan de vertaling te maken naar de praktijk. Dan is er ineens geen sprake meer van een geleide omgeving waar je stap voor stap naar een bepaald resultaat toe werkt. Dan moet je die stappen zelf zetten en kan het net even anders zijn dan wat je verwacht had. En het zit vaak in details! Soms bepaalt een muisklik (te vroeg of te laat) of je krijgt wat je hebben wilde of dat je de weg helemaal kwijt bent. De hemel of de hel.
Het werkboek bij de Klik & Tik-cursussen biedt hier wel handvatten voor. Je kunt daar opdrachten vinden om het geleerde in praktijk te brengen. Mijn indruk is dat het niet altijd lukt om zelf de koppeling te leggen tussen online werken en het boek zinvol inzetten. En dat er genoeg redenen zijn om meer en gerichter praktijkoefeningen in te kunnen zetten. Het liefst passend bij het gebied waar een cursist zich in wil bekwamen.

In de begeleidingsbijeenkomsten komen eigenlijk altijd wel praktijkvoorbeelden naar voren die voor meer mensen interessant zijn. Die delen we dan.
De laatste weken kwamen er ook algemene praktijkvoorbeelden naar voren die ik meteen wilde inzetten:

Podcast luisteren

Nu richt ik me weer wat meer op de concrete lesstof van ‘Klik & Tik. Het internet op’ en daarbij passende opdrachten. Met deze keer als onderwerp: podcast luisteren.

  • Kun je website vinden over podcast luisteren die in de cursus getoond wordt?
  • Welke podcast (of welke rubrieken) spreken je aan?
  • Heb je belangstelling voor de nieuwsbrief? Abonneer je dan direct.
  • Hoe ga je een podcast beluisteren? Zet je een app op je tablet of smartphone?
  • Zoek deze podcast over koffie: "Het verhaal van koffie. Of hoe een klein plantje uit de Hortus de start kon zijn van een miljoenenindrustrie: de wereldwijde koffiehandel uit Zuid-Amerika"
    Kun je hem vinden? Wat vind je van dit verhaal van net geen 20 minuten?
  • Heb je tips voor anderen over een leuke, interessante podcast die je hebt gevonden? Of heb je verzamelplaatsen met podcasts gevonden die je wilt delen?

woensdag 15 april 2020

Contact onderhouden – bespreking digitale uitdaging 2

Twee weken geleden vroeg ik naar veranderingen in de manieren van contact onderhouden in deze periode.


Een belangrijk element in welk online contact dan ook is de kwaliteit van de verbinding. Beeld-/videobellen vergt veel data-verkeer en als je dan in een omgeving woont met veel kerkdorpen en uitgestrekt platteland daartussen, dan is het voor velen direct al duidelijk: niet aan beginnen. Dat is vragen om problemen. Als je weet dat een YouTube-filmpje kijken al tergend langzaam gaat of niet lukt, dan ga je niet zo gauw gebruik maken van beeldbellen. De hoop is dan gevestigd op het verder uitrollen van een glasvezelkabelnetwerk en een aansluiting daarop voor een betaalbare prijs.

Een ander aspect dat een belangrijke rol speelt en ook zonder een slechte verbinding speelt: de kwaliteit van video-bellen is niet altijd gegarandeerd. Soms valt de verbinding even weg, het geluid hapert en/of vervormt, het beeld staat even stil en brokkelt uiteen. Het scherm wordt zwart, er wordt gepauzeerd, er wordt naarstig getracht de verbinding weer tot stand te brengen. Als dat niet vanzelf lukt kun je het alsnog opnieuw proberen. Liefst niet allebei tegelijk. Door de enorme toename van het gebruik van deze applicaties hebben we daar allemaal mee te maken.
Als je niet zoveel ervaring hebt met deze communicatievormen – en mogelijk al blij bent dat gewoon bellen gewoon goed gaat – dan hoef je niet zo nodig te experimenteren. Dan heb je daar geen zin in en elke hapering en storing wordt een onprettig intermezzo, waarbij de gedachte ook gemakkelijk kan postvatten dat je misschien iets verkeerd doet. Waarom zou je dat opzoeken? Alles hoeft toch niet wat kan? En omdat je het nog niet probeerde, weet je ook niet wat je laat liggen.
En zaken die je niet regelmatig doet, dat voeg je uiteindelijk niet snel en gemakkelijk aan je gedragspatroon toe.
Ik denk dat deze (gezonde?) terughoudendheid er mede voor zorgt dat het nog lang niet gemeengoed is om hier de mogelijkheden uit te halen die er in zitten. Want op het gebied van eenzaamheid kan het natuurlijk enorm prettig zijn om even een vertrouwd gezicht te zien. Al geldt dat ook niet altijd voor iedereen. Iemand met een dochter in een ver buitenland wil al jaren niets van beeldbellen weten: ‘Dan krijg ik zo’n heimwee…’.

Meer weten over videobellen?

De website van de bibliotheek legt uit: Contact via internet, dat is nu extra fijn! En wat is nu extra extra fijn dat deze pagina zomaar in een paar weken tijd beschikbaar is gekomen!!
De website van SeniorWeb waar naar wordt verwezen biedt een aantal opties waar je uit kunt kiezen.

Wil je nog verder kijken, dan is deze pagina misschien een interessante:


Veel contact-plezier!

vrijdag 10 april 2020

Digitale uitdaging 3 - Boodschappen aan huis


Stel u zich een situatie voor waarin u voor uzelf of voor iemand in uw omgeving de boodschappen thuisbezorgd wilt hebben.
Deze weken geven misschien wel een heel goede aanleiding om er een concreet project van te maken. Als dat niet het geval is, stel u zich dan een concrete situatie voor waar u mee aan de slag gaat, bijvoorbeeld:
  • Uw buren hebben deze hulpverlening nodig
  • Uw kinderen willen dat u hier gebruik van gaat maken
  • U wilt zelf dat de boodschappen thuisbezorgd worden
  • Wat zijn de mogelijkheden?
·       Wat is uw plan van aanpak?
  • Wat zijn de mogelijkheden?
  • Waar kunt u terecht?
  • Wie kunt u hulp vragen als het nodig is?
Welke communicatiekanalen gebruikt u?
  • Telefoon(nummers)
  • Internet
  • Supermarkt(websites)
  • Buurtapp
  • ...
Hoe werkt het?
  • Hoe gaat bestellen in zijn werk?
  • Hoe gaat de betaling gebeuren?
  • Welke afspraken over tijdstippen van bezorging zijn mogelijk?
  • Bent u tevreden?
Wat komt u tegen op deze ontdekkingsreis? Natuurlijk mag u de gestelde vragen beantwoorden, maar u hoeft zich daar niet (alleen) door te laten leiden: het gaat er om of het lukt als het nodig is!

Als u zich nog wat verder wilt bekwamen in een oefenomgeving, dan raad ik twee hoofdstukken aan uit Klik & Tik. Het internetop
















Het is wel raar om daar naar te verwijzen in deze tijd, maar het is wel relevante materie: het gaat over boekingen en betalingen en dat is niet wezenlijk anders dan bestellen en betalen bij de supermarkt












Een reactie is onder andere mogelijk via het contactformulier. Uw ervaring, vragen of opmerkingen delen wordt zeer gewaardeerd!


maandag 6 april 2020

Geneeskracht van sociale netwerken

Binnenblijven, zo weinig mogelijk mensen zien, afstand houden. Wat doet dat met ons? Om te beginnen schaadt het onze gezondheid.
In een artikel in Trouw van zaterdag 4 april 2020 wordt stilgestaan bij de gevolgen van deze contactarme tijden: Een gebrek aan sociale contacten? Dat is net zo schadelijk als roken.

De studiekringen komen ook niet meer bij elkaar. Na de gesprekken medio maart over het stopzetten van bijeenkomsten viel het wat stil.
Toch gebeurt er op dit gebied inmiddels wel weer wat.
In een kring wordt via een geheime pagina op Facebook wat uitgewisseld. Dit (nog?) op een bescheiden schaal.
Een andere maakt gebruik van Whatsapp en regelmatig komen daar mooie, bemoedigende teksten, foto's en filmpjes voorbij. Soms heeft het bericht een humoristische insteek. Vooral voor dat laatste is het van belang dat je je groepsleden goed kent, een misser is op dat gebied gauw gemaakt. Maar gezien de reacties gaat dat goed en waardeert de groep de positieve insteek. Ook kwam er een filmpje voorbij van de verjaardag van een 90-jarige moeder van een van de kringleden die op afstand werd toegezongen en in het zonnetje werd gezet (letterlijk en figuurlijk) en daar zichtbaar van genoot!
Een derde kring heeft ook wel intenties om meer online activiteiten te ontplooien, maar merkt dat de leden toch nog druk zijn met veel activiteiten die ook bij hen altijd maar bleven liggen. Het beeld wordt bevestigd dat de groep kenmerkt: een groep vitale en actieve senioren die zich nooit vervelen.
En er is een kring die met email het gesprek voert. Er worden onderwerpen ingebracht en die worden van commentaar voorzien. Misschien niet overmatig gestructureerd (en dat is misschien ook wel wat lastig), maar dat geeft juist ook volop gelegenheid om iets nieuws en eigens naar voren te brengen.

Datgene wat er is wordt gewaardeerd, dat is duidelijk. Niet ter vervanging van het 'normale' contact, maar het is onmiskenbaar dat het levende groepen mensen zijn die elkaar niet uit het oog (proberen) te verliezen, ook in deze tijd.

De bezorgdienst van de supermarkt behandelen in een Klik&Tik-groep is natuurlijk een mooi idee wat uit de contacten met een kring naar voren kwam: "per slot van rekening heb je in een drukke supermarkt de grootste kans op besmetting". 
Ben je kwetsbaar, dan hoort het ook bij digitaal mee kunnen doen in deze tijden om de boodschappen bij je voor- of achterdeur te kunnen laten afleveren, die handschoen ga ik oppakken.


Een tabletcafé online laten verlopen vond ik ook een ervaring om bij stil te staan. Bijzonder om te merken dat het mensen goed deed om elkaar te zien en dat dit tot een betekenis voor elkaar leidde die je ‘normaal’ niet zo gauw bereikt.

Tenslotte wil ik nog even stilstaan bij de constatering van Jolanda Jetten (zie het artikel waar ik mee begon): 'de geneeskracht van sociale netwerken wordt te weinig benut'.
Ik denk dat de (mensen in de) studiekringen waar ik mee te maken heb op een respectvolle manier hun eigen weg proberen te vinden in deze bijzondere tijd. En daarin ook mooie interactie weten te realiseren, waar deelnemers plezier en voldoening uit halen. En die helpt om deze tijd door te komen.


Dat er meer mogelijk is, daar ben ik ook van overtuigd. Meer aandacht voor het belang van sociale interactie is gewenst. Studiekringen zijn daarvoor zeker een middel, maar ik denk ook terug aan groepen rond Klik&Tik. Als het lukt om een periode mensen bij elkaar te laten komen en sociale interactie te bewerkstelligen, dan lukt het met digitale uitdagingen ook (beter). Dat heeft volgens mij ook te maken met taal: de digitale wereld heeft eigen woorden en uitdrukkingsvormen. Met name verwachtingen van mensen die ver van computer/internet af staan zorgen vaak voor een gevoel van vervreemding. Als het lukt om daar weer nieuwe verbindingen aan te leggen, dan heb je wat bereikt. Maar daar is tevens ook nog veel aandacht voor nodig - en mogelijk verder onderzoek gewenst.






vrijdag 3 april 2020

Aangifte doen politie – Bespreking digitale uitdaging 1


Vorige week deelde ik het verhaal over een verloren bankpas.

De aangifte doen


De officiële website van de politie vinden op internet zal velen wel lukken. Als je alleen via ‘politie’ zoekt komt je op de nationale politiesite. Als je het woord ‘politie’ aanvult met je eigen woonplaats, kom je op dezelfde site terecht (Mijn buurt).



Dan is de knop ‘Aangifte of melding doen’ vast voor velen ook wel te vinden. Maar dan kom je al voor een aantal keuzemogelijkheden te staan. Om dan de meest juiste te kiezen is niet voor iedereen een vanzelfsprekende optie. Dat geldt zeker als je in een stressvolle situatie zit.
Als je een optie kiest, dan dien je eerst goed te lezen wat er bedoeld wordt. Begrijp je wat er staat om te bepalen of je op de goede plek zit? En houd je in dat proces het overzicht en kun je je weg nog wel vinden als je de draad van het verhaal en de structuur van de website in dat proces misschien toch wat kwijtraakt? Juist omdat je situatie en je randvoorwaarden niet optimaal zijn op het moment dat je voor deze opdracht staat. Een gestolen bankpas is niet direct aanklikbaar, dat kan dus het begin zijn van een zoektocht die niet voor iedereen even logisch en gemakkelijk is en waar je gemakkelijk in kunt verdwalen.

Maar ben je eenmaal op de goede plek aanbeland wordt je voor de keuze gesteld:
Wil je zelf de aangifte verzorgen? Log dan in met DigiD.

Of wil je meer traditioneel met iemand van de politie dit gaan doen? Dan kan dat alleen op afspraak.
Het is zo ingericht dat de feitelijke aangifte bij de politie terechtkomt. De (emotionele) gevolgen horen in dit proces meer thuis bij Slachtofferhulp.

Misschien handig om te weten en je daar eens in te verdiepen, vooral in tijden dat je in balans bent en hier weloverwogen over na kunt denken. Want ik kan me voorstellen dat het voor velen een verrassing kan zijn als je uit je evenwicht gebracht bent en in dit proces minder goed om kunt gaan met onplezierige verrassingen en verkeerde verwachtingen dan je gedacht had.

Anderen bijstaan

Enkele jaren geleden wilde ik aangifte doen van diefstal van een fiets. Het was geen heel dure, maar het voelde toch vervelend dat die ineens weg was. De politieagent die ik toen sprak, begon vrij snel over de vraag of ik slachtofferhulp wilde. Ik was op dat moment verrast door die vraag en ik had niet het gevoel dat ik dat nodig had.
Toch ga ik in de toekomst eerder anderen aanraden om die wel in te schakelen. Bij de mevrouw in het verhaal kwam het niet eens aan de orde. Maar ze voelde zich wel dubbel slachtoffer: eerst door de diefstal, later doordat de aangifteprocedure anders ging dan ze wilde en daar niet meer mee uit de voeten kon.
En die onbevredigende situatie vraagt om een passende oplossing, mogelijk kan iemand van slachtofferhulp daar ook een passende begeleiding bij aanbieden.


dinsdag 31 maart 2020

Digitale uitdaging 2 : contact onderhouden

Hoe onderhoudt u contact in deze tijden?







Dat heeft er vast in de eerste plaats mee te maken welke communicatiemiddelen u in het verleden gebruikte.

  • Gewoon met elkaar praten: lastiger als je afstand moet houden en samenkomen in groepen niet mogelijk is
  • Telefoneren: dat kan nog wel
  • Emailen: als u dat al deed, zult u dit vast blijven doen. Als dat niet (zo) goed ging, wat dan nu?
  • Voor Whatsappen geldt vast hetzelfde
  • Andere mogelijkheden (videobellen, sociale media)
Heeft deze tijd invloed op de manier waarop u daar naar kijkt? 
Is er een verandering in uw communicatie-gedrag merkbaar? 
Zou u iets willen op gebieden waar u tot nog toe niet mee aan de slag wilde?

Als u zin en gelegenheid hebt, laat me dat dan weten. Bellen mag, het reactieformulier gebruiken ook. Of een ander communicatiekanaal inzetten. 


woensdag 25 maart 2020

Digitale uitdaging 1 : aangifte doen bij de politie


Vooraf

In onze begeleidingsbijeenkomsten van Klik & Tik. Hetinternet op merken we vaak hoe belangrijk het is om passende en pakkende voorbeelden van praktijksituaties te integreren in onze benadering.
Op een goed moment stappen mensen soms de (hoge) digitale drempel over en gaan tijd en moeite besteden aan iets waar ze vooraf van denken dat ze er geen plezier aan beleven en dat ook niet zullen gaan doen. Dan kun je wel iets voorgeschoteld krijgen in de vorm van filmpjes met uitleg en voorbeelden en dan kun je alle oefeningen goed doen. Hoe belangrijk ook en hoe goed; maar dan? Hoe vertaal je dat vervolgens naar je eigen praktijk? Waar je gewend bent dat het lang niet altijd zo gladjes verloopt als dat je regelmatig wordt voorgespiegeld?
Met andere woorden: de koppeling tussen theorie en praktijk heeft veel aandacht nodig.
We zoeken daarom steeds naar situaties die uitnodigen om daarmee aan de slag te gaan. En soms komen de mooiste voorbeelden en situaties uit de praktijk.
Ik stel me zo voor dat ik de komende weken een aantal van die theorie-praktijk-koppelverhalen hier ga delen. En na een week (?) kort ga bespreken met tips en aandachtspunten. In de tussentijd (of naderhand) zie ik reacties graag tegemoet!

Pinpas verloren

Mevrouw gaat winkelen in de supermarkt. Ze let tijdens het bestuderen van een etiket even niet goed genoeg op haar tas en komt bij het afrekenen er achter dat de pinpas uit haar portemonnee (in de tas) verdwenen is. Verder mist ze niets.
In de winkel wordt begripvol en adequaat gereageerd. Ze luisteren naar haar verhaal, denken met haar mee, waarschuwen andere klanten en geven aan dat ze haar pas direct moet (laten) blokkeren. Ze kan contant betalen, maar maakt zich natuurlijk grote zorgen over haar bankrekening.
“Ik heb nog nooit zo hard gelopen van de supermarkt naar de bank! De mensen die me zagen zullen wel gedacht hebben: wat heeft dat mens van meer dan tachtig een ongelooflijke haast!”
Bij de bank wordt ze ook netjes en snel geholpen. Er blijkt niets van haar rekening afgehaald te zijn, de oude pas wordt geblokkeerd en ze krijgt direct een bruikbare noodpas mee. En nog het advies om aangifte te doen bij de politie.
Ze belt vervolgens naar de politie. Daar kan ze haar verhaal doen. Dan wordt haar gevraagd of ze zelf aangifte gaat doen of dat er een afspraak voor gemaakt moet worden. Dan vindt er kortsluiting plaats: “Ik bel u nu toch, ik doe mijn verhaal, wat wilt u nog meer? Dit is toch een aangifte? Noteer u mijn gegevens en wat ik heb verteld, dat is toch voldoende?!” En als blijkt dat het zo niet werkt, wordt het gesprek beëindigd.

Wat te doen?

Hoe zou u reageren op zo’n verhaal? Stel u voor iemand uit uw directe omgeving dit vertelt: wat zou zeggen of doen?
·        Hoe werkt dat precies tegenwoordig: ‘aangifte doen bij de politie’? Kunt u dit uitzoeken/uitleggen.
·        Wat zou u doen:
o   Hulp bieden? Welke dan?
o   Tips geven? Welke dan?
o   Het verhaal voor kennisgeving aannemen?
o   Andere reacties?

donderdag 19 maart 2020

Nieuws volgen

Hoe gaat het met u?

"Een gemiddelde volwassene spendeert ... bijna een uur per dag aan het volgen van nieuws."
En hoe zit dat bij u in deze tijden? Kunt u een balans vinden om met de stroom aan nieuwsberichten om te blijven gaan? Uw eigen nieuwsgierigheid en de vele kanalen waarop informatie ons kan bereiken zorgen misschien voor veel meer aandacht voor nieuwsontwikkelingen dan anders. Voelt u zich nog steeds wel bij de gang van zaken?

Wilt u nadenken over uw verhouding tot al het nieuws dat tot u komt?
Mag ik u dan onderstaand boek aanraden? U kunt in dit geval vooralsnog volstaan met het lezen/luisteren van het voorwoord, oftewel Dit was het nieuws niet.



Hij definieert: Nieuws bestaat uit sensationele, uitzonderlijke, negatieve, recente gebeurtenissen.
Die vijf elementen van nieuws kunnen ons afleiden van waar het echt over gaat, ze staan begrip soms in de weg.
Maar lees dan ook dit artikel van dezelfde auteur: Wat ik geleerd heb van de kritieken op mijn nieuwsfilosofie.

Wilt u toch nog veel meer weten over de huidige crisis? Kijk dan eens naar Corona in context: een gids die je helpt de pandemie te begrijpen (ook van de Correspondent).   

En gaat u liever wat anders doen? Even afkicken van de stroom aan berichten die langskomen? Dan is dit misschien wat voor u.

Zie ook:
Echt gelukkig worden? Stop met nieuws volgen

Of toch liever naar buiten, als dat kan, de natuur in!

dinsdag 17 maart 2020

Bezoek de online bibliotheek!

Online Bibliotheek

In de online Bibliotheek vind je ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek, die je digitaal kunt lezen. Je moet hiervoor wel ingeschreven staan als lid. Maar als je dat nog niet bent, kun je dat direct regelen door lid te worden.


Luisterbieb



Probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden (ook peuters en kleuters). We hebben tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Met een luisterboek zijn de kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun schermpjes. 


Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. 










Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen.
Hiervoor is een bibliotheekpas vereist, maar uitproberen kan sowieso.











Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html





















Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game 
en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html.
Zo leer je spelenderwijs over Mediawijsheid!

















Delpher

In Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken.











Digitale Bibliotheek voor Nederlandse letteren (DNBL)

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied. Er zijn ook veel kinderboeken te vinden.


maandag 16 maart 2020

Nederlanders, let een beetje op elkaar!

"Dit raakt ons allemaal. Daarom deze boodschap: Nederlanders, let een beetje op elkaar." Dit zei Bruno Bruins (minister medische zorg) gisteren op de persconferentie.

Maar hoe doen we dat dan? Activiteiten zijn stilgelegd, we kunnen elkaar nauwelijks meer ontmoeten en het advies is om minstens anderhalve meter afstand te houden.
Bellen en mogelijkheden benutten van digitale communicatie kan natuurlijk nog wel. Zullen we die mogelijkheden opzoeken en meer in gaan zetten? En als er hulp bij nodig is, naar slimme manieren zoeken om die te bieden?

Hulp nodig bij digitale problemen
SeniorWeb biedt dit in vele vormen: Computerhulp bij SeniorWeb. De hulp aan huis gaat op dit moment niet lukken (ivm het nieuwe Corona-virus), maar er zijn nog veel andere vormen wel mogelijk. En ja, dat is alleen voor leden van SeniorWeb. Maar mocht u dat nog niet zijn: u kunt direct lid worden of mij benaderen voor een cadeaubon voor een jaar gratis lidmaatschap (om het eens uit te proberen).

Meer en/of andere hulp nodig
Er zijn bij mij al leuke digitale initiatieven voorbij gekomen om helpende handen toe te steken, zoals een facebookgroep. Een buurtapp kan ook een handige manier zijn.
Ik citeer uit een artikel van de Consumentenbond:
Buurtapps veroveren Nederland
Nextdoor is niet de enige internetdienst die inzet op buurtinitiatieven. Zo is er ook een Nederlandse versie van Nextdoor genaamd Buurtapp, kennen we op Facebook buurtpagina's en via WhatsApp de groepschats met wijkgenoten. Die laatste vorm is ook erg in opkomst en is vooral bedoeld om verdachte situaties te melden, zoals mogelijke inbrekers. Je kunt het zien als de digitale versie van buurtpreventie.

Als er op dat gebied wat nieuws voorbij komt: blijf goed nadenken over wat u wilt en wat u nodig hebt. Als u gewend was om de telefoon te gebruiken, dan kan dat zeker blijven gebeuren. Een bezoek is misschien lastiger of niet gewenst, maar de vaste telefoon en/of uw mobiele telefoon kunt u optimaal blijven inzetten.
Als u de komende dagen/weken tijd hebt om wat nieuws uit te proberen dan is dat misschien niet zo'n slecht idee. Maar bedenk van te voren dat als het niet helemaal naar wens zou mogen lopen en u met vragen of uitdagingen blijft zitten: waar kunt u dan op terugvallen? In dat laatste geval: bellen is een goede optie!

Het Rode Kruis helpt in noodsituaties, ook in de huidige situatie in ons land. U kunt daar hier meer over lezen.
Deze organisatie biedt ook de mogelijkheid om u aan te melden voor Ready2Help, zodat u anderen in uw buurt bij kunt staan als dat nodig is. Mogelijk voor iedereen een geruststellend idee?
(Bij het schrijven van dit artikel was de site van het Rode Kruis diverse keren traag en soms onbereikbaar. Vast omdat zoveel mensen informatie zoeken - of hun hulp willen aanbieden.)

Informatie zoeken
Zo nu en dan vestigen we er in bijeenkomsten de aandacht op: betrouwbare medische informatie is te vinden op thuisarts.nl. Natuurlijk staat daar goede informatie op over het coronavirus.
Uitgebreide informatie en hoe te handelen vindt u op deze pagina van de rijksoverheid.
En dit filmpje geeft kort en duidelijk uitleg over "de allesbepalende lijn in de coronacrisis (flatten the curve)"


Tot slot nog de oproep om goed op te blijven letten. Hopelijk bent u al alert bij verdachte emails en weet u dan hoe te handelen (niet openen, maar weggooien). In deze tijd passen criminelen hun gedrag ook aan: Kijk uit voor corona-phishing.